Необичайна находка в стария Созопол - археолози откриха останките на средновековен вампир. До древен храм сред множество некрополи екипите попадат на две погребения с ясни белези на познатия ритуал срещу вампирясване. Телата са прободени в гърдите с железни колове. По този начин среднвоековните хора са се освободжавали от страха си от възкрасналите мъртъвци.

„Поради християнската догма се смята че те контактуват с нечисти сили и много вероятно е тези метални предмети да са поставени, за да бъдат техните може би екстраординерни способности, да бъдат неглижирани в отвъдното”, разяснява проф. Димитър Недев, директор археологическия музей в Созопол.

Новината за родния граф Дракула бързо обиколи региона и около археологическия обект от ранно утро се тълпяха туристи, които искаха да снимат откритието. Археолозите предполагат, че новината ще привлече и някои окултни общества в региона.

„О, вече имаме прецеденти. Имаме свастика открита на светилището в Бегликташ. Може би то се посвещава от обществата на друидите”, допълва проф. Недев.

Търсачите на древни символи и кости обаче ще бъдат спирани от метална ограда и денонощна охрана в комплекса.