„Нека хората не подценяват грипа. В повечето случаи се налага да останем вкъщи два-три дни”, каза Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, в предаването „Тази събота” по bTV.

По думите му грипът намалява към втория, третия ден. „Около 24 часа преди да се появят първите симптоми, ние вече отделяме вируса”, подчерта Кунчев.

„При един толкова ефективен начин на предаване не са много предпазните мерки”, каза той. По думите му най-важно е да избягваме максимално контакт с други болни хора. Носенето на маска не е ефективно, тъй като стандартните марлени маски пропускат вирусите когато се намокрят от дъха ни.

„Маска могат да носят повече заболелите вкъщи, за да ограничат разпръскването на вируса”, допълни Кунчев.

По думите на експерта най-важни са доброто хранене, спортуването и закаляването. В зависимост от силата на имунната ни система всеки изкарва вируса различно.

„Червените чушки, киселото зеле, туршиите – понякога те имат по-висок състав на витамин Ц, отколкото ако го вземем по изкуствен начин на таблетки”, поясни Кунчев.

В страната ни са регистрирани и много случаи на птичи грип. „До момента над 120 хил. птици са избити, възможно е да достигнат половин милион”, каза Кунчев.

Той добави, че ветеринарни екипи работят в цялата страна, за да не се премине бариерата и вирусът да тръгне по хората.