„В България с бурки ходят само жени от ромската махала в Пазарджик и няколко ромки в Пловдив. Не може за 20 души да се пише закон”. Това обяви в предаването „Лице в лице” Ахмед Башев, бивш депутат от ДПС и бивш кмет на Гърмен, а в момента директор на училището в Огняново по повод предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурка на обществени места.

Според Башев, ако започнат да се налагат забрани за облекло, ще се върнем в едно друго „мракобесно” време, когато на жените, изповядващи ислям, е било забранено да ходят на нивата с шалвари.

На въпрос какво би направил, ако в неговото училище се появи дете с бурка, той каза, че ще подходи индивидуално към всеки подобен случай, но в момента няма деца с бурки и дори с шалвари в неговото училище.

Той разказа, че през 1996 г. тогавашния министър на образованието Илчо Димитров го накарал да забрани забрадките в Рибново. Службите обаче казали на Башев да не прави нищо. По думите му не може да се пали държавата от единични случаи.

Службите да преследват закононарушителите, другото е популизъм, коментира още бившият депутат от ДПС.

Според Ахмед Башев в България радикален ислям няма. Може да има отделни радикализирани елементи или спящи клетки, но това е работа на службите, допълни той.