В случая с предадения на Турция бизнесмен Абдуллах Бююк е нарушен всеки един закон и български или международен нормативен акт, по който България е страна. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV адвокат Николай Хаджигенов.

МВР е най-големият нарушител на законите у нас, подчерта той.

Хаджигенов се позова на двете влезли в сила решения на съда, които казват, че този човек е политически преследван, не може да му бъде уреден справедлив съд и го чакат изтезания, и възможно смъртно наказание в Турция. Всяко едно от тези неща е достатъчно да се откаже връщане независимо от това дали има редовни документи или не, а те го грабнаха, буквално са го отвлекли от улицата и са го предали с протокол. Този протокол законен ли е”, попита адвокатът.

Вчера стана кристално ясно, че у нас право няма. У нас има тоталитарен режим, тип Ердоган, просто е по-мек. Някой от Турция – може би Ердоган, може би някой друг, се е обадил на човека у нас и той е взел политическо решение въпреки закона и правото. Това е типично за тоталитарните режими, какъвто е и режимът „Борисов”, посочи Хаджигенов.

Вече не знаем дали Бююк е жив, изтъкна Хаджигенов. Откъде ще обжалва – от Диарбекир ли? Дори и да обжалва, турците ще го върнат ли”, попита адвокатът.

Според Мехмед Юмер, главен редактор на вестник „Заман” за България, по някакъв начин е избързано с това решение.

Твърде е възможно козът с бежанците да е изиграл ключова роля и от такива съображения да сме върнали този гражданин, предположи той.

Според него всичко може да се очаква, след като Турция е отменила конвенцията за защита на човешките права.

Никой не търси отговорност например защо след 13 дни в затвора почина човек, заловен при арестите след опита за преврат, бил е диабетик, не са му дадени лекарствата, заяви Юмер.

Когато имате за съсед държава, в която се утвърждава едноличен режим, този съсед няма да ви зарази с положителни примери, категоричен беше Юмер.

По думите му чистката в Турция след опита за преврат ще продължи и лавинообразно се покачва.