Новата учебна година започва. Тази сутрин под звуците на националния химн по традиция ще бъде издигнат националният трибагреник във всяко училище.

65 хиляди първокласници за първи път ще влязат в час. Те са с хиляда повече от миналата година.

Тази година те ще учат по нов преработен буквар. Нов е и учебникът по предмета "Човек и общество" за четвъртокласници.

Учебниците ще бъдат безплатни за всички ученици до 7 клас.

Преди началото на учебната година проверка е установила, че в 16 училища са записани над 500 фиктивни ученици. Наложени са наказания.

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че през новата учебна година ще има внезапни проверки в училищата за фиктивно записани ученици. "Ще бъдат правени внезапни проверки по маршрути, които няма да бъдат предварително съобщавани", заяви министър Тодор Танев.

Тази година 5 училища са закрити. Ремонтите в 57 училища все още продължават.

Един от първолаците, които днес усетиха за пръв път трепетите от прекрачването на училищния праг, е малкият Александър. В 119-о училище Алекс ще учи с още 1500 деца. Само първокласниците са 200. Първокласниците от 1-ви б клас се запознаха и с класния си ръководител г-жа Апостолова.

В края на учебната година здравните инспектори са проверили всички училища за условията, при които ще се обучават децата. Направени са предписания на 601 училища за ремонти и обезопасяване на обекти.

В над 100 от тях предписанията все още не са изпълнени. Те най-често са свързани с ремонт на покриви, санитарни възли, осигуряване на течаща топла вода. В старозагорско учениците в 4 училища ще бъдат временно преместени.

15 първокласници влизат в класната стая във врачанското село Зверино

Във врачанското село Зверино пък тази година прага на училището ще прекрачат 190 ученици.

За съжаление, демографската криза, както и закриването на много предприятия в района, си казват думата, за двайсет години децата тук са намалели наполовина, но материалната база, както и квалификацията на учителите по нищо не отстъпват на тези в града. Първокласниците са 15.

Половин час преди началото децата от планинското село Игнатица поемат към училището в Зверино с ученическия автобус, който тази година е по-нов и близките са по-спокойни.

Учениците са още на вълна ваканция. Искаме да имаме повече часове по физическо и по-малко домашни, сподели четвъртокласникът Михаил.

На този ден всички са важни, но най-много внимание педагозите обръщат на първолаците. За тях бие най-напред училищният звънец, освен това ги захранват с питка и мед, да им е сладко в училище.

Един от основните проблеми е транспортът на учениците от съседните села, за втора поредна година превозвач чак от Правец извозва децата, тъй като ученическите курсове за местните превозвачи са неатрактивни.