Над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания и по този показател заемаме челни позиции в Европа. За 6-та поредна година България се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето в опит да се намалят сърдечните болести.

Най-голям принос за смъртността в България имат инфаркта и инсулта. В България, за разлика от повечето Европейски страни повече са инсултите. Средно на година има около 12-13 хиляди инфаркта и два пъти повече инсулти.

При една четвърт от засегнатите има фатален край, а пациентите, които преживяват са тежко инвалидизирани. Една от причините за това е нездравословния начин на живот. Въпреки забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, все още 44% от населението са пушачи.

„В повечето сърдечно-съдови заболявания има наследствен момент, без съмнение. Но още от студентската скамейка е ясно, че за да се прояви една наследственост трябва да има отключващи фактори. Основните отключващи фактори са големите рискове, които водят до ранно развитие на сърдечно-съдови забоялвания - заседналия начин на живот, неправилния начин на хранене и тютюнопушенето”, обясни доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България.