5275 зрелостници се явяват на поправителната матура по български език и литература, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Първите напуснали изпитните зали казаха, че времето им е било недостатъчно. Според тях нямало регламент да се спре преписването.

Вечерта преди изпита екипът на bTV се свърза с продавач на отговори от матурите. Той обещава 35 верни отговора срещу 50 лв. и твърди, че вече ги има. Заради късния час, в който се свързваме, склонява да ни ги изпрати на доверие, а ние обещаваме да му преведем сумата по куриер веднага след изпита.

В 5:30 сутринта, часове преди изпита в образователното министерство журналист трябва да определи изпитните въпроси сред 11 млн. комбинации. Ведомството твърди, че няма данни за злоупотреби. Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира, че за момента подобна информация няма.

В специални зали за видеонаблюдение трима души ще наблюдават как протича изпита. Това ще се следи в реално време и от министерството на образованието.

В играта на котка и мишка министерството залага още един капан на преписвачите - изпитът е разделен на 3 модула.

По думите на Стаматов така наречените модули създават възможност точно в 8 ч. да се качи тази комбинация от въпроси. В 8 без 1 тя губи своята тайнственост и загадъчност, защото стига до всички 5200 зрелостници.

Преди 9 младежите трябва да предадат материалите по първия модул. До тогава нямат право да напускат залата.

 „Даже мисля, че ще можем да го проведем с по-голяма лекота, защото всеки модул ще бъде поотделно и учениците няма да се разсейват просто”, категоричен е директорът на Националната търговско-банкова гимназия Емилия Иванова.