Около 3000 перничани вече са получили еднократната социална помощ от 325 лева, отпусната от държавата заради нанесени от земетресението на 22 май щети. Това съобщиха от общината в най-силно засегнатия от труса град.

Най-актуалните данни показват, че броят на молбите за еднократната помощ се е увеличил двойно до 6200. Според общинските експерти в Перник обаче процесът на отпускане на държавните средства е трудоемък, защото е свързан с оглед на всяко пострадало жилище.

Според Илияна Кованджийска, директор на общинското „Социално подпомагане”, досега са направени 500 отказа за изплащане на еднократната помощ по различни причини - незначителни щети, липса на адресна регистрация в пострадалия имот, или поради факта, че съответното жилище не е основно, т.е. постоянното местожителство е на друго място.

Приемането на молби за подпомагане от държавата продължава до 22 юни. Със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов на социалните работници в Перник, които работят по проверките и изплащането на помощите, са отпуснати допълнителни възнаграждения между 300-400 лева.

Раздаването на помощите от по 325 лева започна преди два дни с дълги опашки и изнервени хора, чакащи по над 8 часа.

Авансово плащане

Кметът на Перник Росица Янакиева. Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков обяви, че ведомството му е изпратило авансово 200 000 лева на община Перник. Вицепремиерът прикани кметът на града Росица Янакиева, която е от БСП, да следва законите, вместо да обвинява управляващите за забавяне на парите.

„Кметицата няма абсолютно никакви причини да посочва с пръст към властта - трябва внимателно да действа и да следва законите. В една част от общините, особено общини като Перник, и затова са й запорирани сметките, с години не са следвали данъчните закони. Там финансовият инспекторат намери огромно количество грешки и от тази кметица, и от предишната”, посочи Дянков.

По думите му вместо дни наред да говори по медиите, че държавата авансово трябва да даде средствата за щетите, Янакиева трябвало просто да напише един ред молба към финансовото министерство, защото такава билае законовата процедура.

Кметът на Перник контрира, че е пратила писмо до министерството на 31 май и че обратна разписка от 1 юни потвърждава, че то е получено във ведомството.