Преди 27 години – на 10 ноември 1989 г., в България от власт падна комунистическият лидер Тодор Живков.

Теодора Енчева обобщи какво са правели по това време четирима представители на политическия елит, които в момента са „на гребена на вълната“:

Кандидатът за президент на ГЕРБ – Цецка Цачева, е била член на БКП, работила е в Плевен в градския народен съвет.

Кандидатът за президент на БСП – ген. Румен Радев, по същото време вече е получил първия си ръководен пост. Той също е бил член на БКП до 1990 г., след което армията беше деполитизирана.

Снимка: bTV

И лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, също е членувал в БКП, към датата на промените. По това време той преподава в института на МВР.

Лидерът на БСП – Корнелия Нинова, е малко изключение – тя влиза в партийния живот и в БСП след 33-та си година – едва през 2002 г.

Снимка: bTV

Тези факти са показателни за нещо, което беше публична тайна – членството в БКП преди 1989 г. беше гаранция за успех – социален, професионален, политически. 

Анализаторите коментират, че след 10 ноември 1989 г. елитът не се смени изцяло и се съпротивляваше на истинската промяна. Затова и образът на модерния лидер, на реформатора, е размит.

Протестният вот, макар и с различна сила, постоянно присъства по време на избори и е един от определящите фактори за резултата, сочат социологическите анализи.

Обобщеният образ на един 27-годишен българин, роден на 10 ноември 1989 г. пък изглежда така: дипломиран, самостоятелен и прави първите стъпки в професията си.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото: