Системни нарушения на правилника за дейността на Фонда за лечение на деца са станали причина директорът му д-р Тинка Троева да бъде освободена. Това обявиха от Министерството на здравеопазването близо ден, след като неофициално се разбра за рокадата.

Според ведомството е имало „регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти”.

Прокуратурата също е информирана за практиките във фонда, който сега ще бъде ръководен от д-р Мариета Райкова.

Като пример за случвалото се по време на д-р Тинка Троева се посочва конкретен казус с дете, което се е нуждаело от чернодробна трансплантация. Единият външен експерт  излязъл със становище, че операцията може да се извърши в Правителствена болница, а другият препоръчал лечение в чужбина.

И двамата са детски гастроентеролози, а от фонда не са търсили мнение от трансплантолози или от лечебни заведения, които извършват чернодробни трансплантации.

Троева издала заповед за финансиране на консултации в Хамбург. Там установили влошено състояние и от фонда разписали 120 000 евро за трансплантация. В същото време детето не било в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация за чакащи и така здравното министерство не можело да отпусне парите.

МЗ цитира оценката на националния консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, че трансплантацията може да бъде осъществена. Въпреки това тя ще се прави в Германия заради тежкото състояние на детето.

Какво се случи вчера?

Според клауза в договора за назначение, директорът на Фонда за лечение на деца може да бъде уволнен без предупреждение.

Вчера Троева е била извикана в деловодството на здравното министерство, като не е пожелала да подпише заповедта за уволнението си и е поискала среща със здравния министър проф. Николай Петров. Официално от МЗ все още нямат никакъв коментар по случая. Троева също не може да бъде открита на мобилния си телефон.

Тя е на поста си от месец март, след като предишният директор – проф. Владимир Пилософ, беше освободен от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Последният се обяви днес в подкрепа на Троева. На нейна страна са и родители на деца с увреждания.

От Обществения съвет на фонда посочиха, че няма забавяне при разглеждането на документи и изпращането на пациенти за лечение.

„Махането на директор, активен, работещ, разбиращ се с Обществения съвет, разбиращ се с родителите, изпълняваш своите задължения, предизвиква единствено и само тревога у родителите. Цяла нощ са ми писали родители на деца с увреждания, които се нуждаят от лечение, разтревожени какво ще се случи с техните заявления”, посочи Пенка Георгиева от съвета.

„За мен истината е следната: Този фонд миналата година е взел решение за изплащане на 21 милиона лева за лечение на деца. Това е втората разходна агенция след Здравната каса. Ясно е, че политиците няма да оставят на случайността на разпределението на тези пари, искат да имат контрол на кого се дават, кой колко получава”, коментира д-р Стойчо Кацаров от от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Д-р Тинка Троева е вторият директор на Фонда от началото на годината. Тя пое ръводството през март след уволнението на проф. Владимир Пилософ. По план утре трябва да има заседание на фонда, на което трябва да бъде разгледани документите за лечението на близо 60 деца.

Потвърждение за заседанието е изпратила вчера д-р Троева, преди да бъде сменена от поста. Не е ясно дали утре ще има заседание, а това може да забави и лечението на децата.