Д-р Тинка Троева бе отстранена от поста директор на Фонда за лечение на деца на 12 септември т. г. с мотива, че е допускала системни нарушения и е изпратила за трансплантация в Германия дете, което можело да бъде лекувано у нас. Заповедта за уволнението е на бившия вече министър на здравеопазването д-р Николай Петров.

Обжалвала съм уволнението си, боря се за възстановяване на моя престиж в личен и професионален план, каза в предаването „Лице в лице” д-р Тинка Троева.

Тя е категорична, че с изпращането на детето в Германия, заради което я отстраниха, е спасен животът му.

Д-р Троева е изумена от обвиненията, че има схема за изпращане на деца в едни и същи клиники в чужбина и консултиране на случаите с едни и същи специалисти у нас.

Бившата директорка на Фонда да лечение на деца е категорична, че никога не е имала конфликт с директора на болница „Лозенец” в София (Правителствена болница) проф. Любомир Спасов, който смята, че се подценяват възможностите за чернодробни трансплантации на деца у нас.

„Много бих искала да съм свидетел на този  момент, когато консолидацията и разбирането на нашите експерти в трансплантацията на органи е такава каквато е при експертите от костно-мозъчната трансплантация. Как веднъж тези хора не се разминаха в становищата си, как веднъж тези хора, слагайки ръка на сърцето си, не казаха: „ние това го можем”. Не те винаги казват безкрайно обективно и обосновано – това не го можем, нямаме медикаменти, нямаме апаратура, а те могат много”, каза в заключение д-р Тинка Троева.

Вижте целия разговор във видеото: