Зачестяват инцидентите с пешеходци. 40 души са пострадали през последния месец в София, докато пресичат. Над 170 са ранените в цялата страна, отчитат от МВР.

Трима души са блъснати докато пресичат днес в София. Пометено от таксиметров шофьор е и 8-годишно момиченце пред столично училище. Детето е травма на крака.

Цифрите с пострадалите пешеходци са стряскащи, макар че МВР отчита спад в сравнение с миналата година. 176 са пострадалите пешеходци през октомври, 13 са загиналите. 25 души пък са блъснати на пешеходни пътеки. Макар и намалели, инцидентите в София остават най-много - 470 са пострадалите от началото на годината досега.

Защо?

Скоростното шофиране и неправилното пресичане - това според МВР са двете основни причини за инцидентите с пешеходци.

„В тъмното трудно се забелязват пешеходците отстрана на водачите, а самите пешеходци пък не се оглеждат и пресичат неправилно на места, които са необозначени”, посочи Николай Крушарски от Пътна полиция към СДВР.

На кадрите от полицейските камери ясно личи как в центъра на София пешеходците пресичат за зиг-заг, а в някои случаи колите минават на косъм от тях.

Има глоби

От 20 до 50 лева ще платите, ако пресичате неправилно.

За шофьорите глобата е двойна - 100 лева, ако не дадете предимство на пешеходна пътека. При повторно нарушение, може да останете временно и без книжка.