Обществени поръчки с един единствен участник определиха кой ще доставя 154 автомобила за ДАНС и Националната агенция за приходите. Новите коли ще струват повече от пет и половина милиона лева.

Парите са отпуснати в последните дни на кабинета „Орешарски”. Предложението е извън дневния ред и кабинетът отпуска 7,6 милиона лева. 3,6 милиона от тях са за закупуване на нови автомобили за ДАНС.

На 30 юни, в последния ден преди да влязат в сила поредните промени в закона за обществените поръчки, Държавната агенция за национална сигурност обявява търг за покупката на 84 нови автомобила, 4 от които - луксозни джипове.

Параметрите на автомобилите са толкова конкретни, че в условията за участие е посочено с точност до 5 сантиметра колко да са дълги, колко широки, колко да е разстоянието между осите им. Посочени са подробности като цвят и дребни технически детайли.

Изпълнителният директор на асоциацията на автомобилните производители Стефан Хаджиниколов разказва, че има тенденция държавните ведомства да правят подобни предрешени търгове.

„Това са изключително формални методи, с които се дискриминират останалите участници в един такъв свободен конкурс. Тоест отпадат всички останали и остава само избрания предварително”, казва той.

Така на конкурса за доставка на автомобили за ДАНС е допуснат само един участник.

„В тези особени политически времена, институцията, която трябва да се занимава точно с разследване на такива злоупотреби, си позволява да направи, бих казал, странен търг”, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Сравнителна таблица с изискванията, зададени в конкурса на ДАНС, и техническите параметри на всички марки автомобили от дадения клас на пазара, показва, че няма други марки автомобили, които да отговарят на условията в конкурса.

Единственият допуснат участник печели конкурса с цена едва 3700 лева по-ниска от заложените максимални 3,6 милиона лева.

Гледайте цялото разследване в четвъртък в „Тази сутрин”!