На днешната дата преди 1000 години се е състояла Беласишката битка между цар Самуил и византийската войска, предвождана от император Василий ІІ наречен по-късно “Българоубиец”. Битката се превръща в кулминация на войната, продължила десетилетия от края на Х и началото на XI век.

Никифор Ксифий води византийците, които нападат в тила българите, взимат превес и побеждават. Като резултат според различните исторически извори са пленени между 14 000 и 15 000 български воини. Цар Самуил е спасен от същата участ, благодарение на храбростта на сина си Гаврил Радомир, който отблъсква напиращите врагове и отвежда баща си в безопасност в крепостта Прилеп оттатък река Вардар. Два месеца по-късно пленените войници са върнати ослепени, като на всеки 100 човека един е оставен с едно око, за да може да следи за обратния път към България. При вида на осакатените си войни цар Самуил получава сърдечен пристъп и умира.

Годишнината ще бъде отбелязана с полагането на цветя и венци на скулптурната композиция на ослепените войници в парк-музей „Самуилова крепост” до с. Ключ.