Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за закана за убийство, отправено от лице с имунитет към кореспондента на bTV в Ямбол Дани Атанасова.

Срокът за разследване е два месеца, казаха от обвинението.

Колегата и възрастните ѝ родители станаха жертва на телефонен тормоз, отправени от кандидата за общински съветник от ДПС Илия Андонов, който междувременно е заличен от листата от Общинската избирателна комисия.

В неделя следобед родителите на Дани Атанасова са били заплашени от непознати, които им поискали 5000 лева, защото по думите на възрастните хора те са откраднали кучето им.

Според кореспондента на bTV това е само претекст и подобна история с куче няма. Телефонният тормоз продължава с часове.

По-късно, мъжът е задържан да шофира под въздействие на наркотик, съобщиха от полицията. Автомобилът му е конфискуван, образувано е досъдебно производство.


„Откъде се е добрал с информация за мен, за родителите ми, защо към тях и към мен е този терор - много въпроси остават неясни“, коментира кореспондентът на bTV Дани Атанасова.

Илия Андонов
Снимка: bTV

Упражнявали ли сте тормоз върху родителите на Дани Атанасова?

„Върху родителите – не! Аз казах – направете сделката. Разбирате ли? Ами жената предлага 5 хиляди лева възнаграждение за куче, което е загубено. Аз го открих по най-простия начин – застанах пред един апартаменти и викам – Електра. Кучетата лаят“, обясни по телефона Илия Андонов.

„Има установени данни за вербално отправени заплахи към конкретни лица. Като мотив - по-скоро злоупотреба с алкохол и наркотични вещества. Към този момент не са установени данни за личен мотив“, каза Дойчин Дойчев, окръжен прокурор на Ямбол.

От ДПС реагират веднага.

„В момента, в който разбрахме, че наш кандидат е имал неправомерно поведение, без да го коментирам, ние го помолихме любезно да излезе от нашата листа“, казва Гроздан Грозев, областен координатор на ДПС-Ямбол.

Според Дани Атанасова е възможно заплахите да са свързани с работата ѝ. От полицията обаче казват, че засега мотивите не са ясни.

Редакцията на bTV очаква изясняване на случая от страна на институциите.

Дани Атанасова е дългогодишен кореспондент на bTV в Ямбол и Сливен. През 2017 г. тя беше отличена по време на 15-ото издание на инициативата на в-к „24 часа” „Достойните българи”. Призът бе връчен за това, че заедно с колегите си репортерът на bTV Новините привлече вниманието на българската общественост към битката за живот на малкия Байрям, на когото Министерството на здравеопазването отказа лечение в чужбина ден преди да замине.

Илия Андонов
Снимка: bTV

Снимка: bTV

А през 2019 и 2022 г. Дани Атанасова е отличена като кореспондент на годината от редакцията на bTV Новините. Тя получава наградата за отдадената си работа по отразяване на събитията в Югоизточна България.