Два хотела по Черноморието - в Несебър и в курорта „Златни пясъци“ ще бъдат обособени за туристи с COVID-19.

Хотелът, определен за карантина на евентуално заболели в района на „Слънчев бряг“, разполага с 30 стаи и е сравнително изолиран от големите комплекси наблизо. Изборът на база не е решение на Министерството на туризма, а единствено предложение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Моята позиция е, че това трябва да бъде осигурено за сметка на държавата. Когато вие, с вашето семейство, сте на почивка и вашият съпруг има положителна проба, той веднага ще бъде изведен да кара спокойно своята карантина, като ще бъде обгрижен съответно от здравните власти. А вие ще останете спокойно да почивате в избрания хотел", коментира министърът на туризма Мариана Николова.

Хотелиери изразяват притесненията си за финансирането на проекта, въпреки думите на министър Николова. Самото отваряне на хотела е придружено от разходи, включващи почистване и дезинфекция на базата, която не е използвана от миналото лято. Въпреки че няма да донесат големи печалби на хотелиерите, „карантинните хотели“ са възможност за приходи през слабия сезон.

Снимка: btvnovinite.bg

Веригата има предоставяне бази за карантина в Испания и Англия. За заразените там се грижи персонал, настанен в хотела. У нас храна, маски и друго защитно облекло ще бъдат осигурявани от работещите хотели в съседство.  

„Туристите ще спрат да идват, ако това се случи! Никой не би се възползвал от „шанса“ да рискува да е отделен от семейството си, само защото иска да отиде на почивка. Тестове като в Гърция е по-добрата мярка, отколкото да разделят семействата“, изрази мнението си за новите мерки туристката от Румъния Андреа Драган.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои обектите да бъдат одобрени, коментираха от туристическото ведомсто, а от Регионалната здравна инспекция обясниха, че не е необходимо т.нар. „карантинни хотели“ да отговарят на определени изисквания.