19-годишен зрелостник, заразен с коронавирус, почина във Велико Търново. Момчето е и най-младият пациент у нас, загубил битката с COVID-19. Младежът не е празнувал бал със съучениците си. Работил е като гастролиращ диджей в различни нощни заведения. 

От лечебното заведение във Велико Търново отказаха информация, но от писмено съобщение на РЗИ става ясно, че младежът не е имал придружаващи заболявания.

Първите симптоми на момчето се проявили в началото на юли, a PCR тест доказал заразата. Състоянието му се влошило до двустранна бронхопневмония и е приет за лечение във великотърновската болница. Лекарите в реанимацията се борили за живота му 10 дни.

Докато здравните и местната власт предпочетоха да запазят мълчание днес, в града се разпространи версията, че момчето се е заразило по време на работа. Заговори се и за безконтролната употреба на наргилета в нощните заведения.

Заради потенциалния риск младежите да си предават заразата чрез наргилета, кметът на Велико Търново е предложил на здравния министър те да се забранят в цялата страна. Собственици на барове в града твърдят, че мерките се спазват.

Данните на епидемиолози от Центъра по заразни и паразитни болести показват, че в месеците от май до юли е и най-големият скок на заболелите сред по–младите - от 10% на 25% от общия брой на заразените.

Според експертите това се дължи и на завишените контакти. Не може да се каже, дали тенденцията ще се запази, тъй като вирусът се променя спрямо ситуацията.