Германската федерална агенция за ИТ сигурност (BSI) препоръча наскоро антивирусния софтуер „Касперски“ да не се използва, като предупреди за възможни уязвимости на руският софтуер, предава БНР.

Оказа се, че част от нашата администрация използва именно „Касперски“ за защита срещу кибератаки. Това сподели министърът на електронното управление Божидар Божанов в социалните мрежи

„Тук е важно да уточним, че по-добре „Касперски“, отколкото никаква. И докато администрациите стигнат през процеса да си обновят антивирусната, трябва да останат поне с някаква, така че не сме им казвали „спирайте“. Ние мислим, дали да препоръчаме смяната му, но не мислим да наредим, с какво да бъде сменен“, обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Има държави, които вече забраниха използването на руската антивирусна програма. Още през 2018 г. Нидерландското правителство там реши, че руският антивирусен софтуер вече не може да се използва „заради гарантиране на националната сигурност“. А съмненията бяха, че той може да бъде инфилтриран от държави.

Докладите на нидерландските власти никога да не станаха публични, компаниите също бяха призовани да спрат да го използват. Към 2018г. и американското законодателство беше вече забранило ползването на софтуера за защита, с мотиви, че компанията има връзки с руското правителство. 

Компанията, която произвежда антивирусната програма, отрече да е помагала или да помага на правителства за кибершпионаж или кибер-офанзивни действия.

„Касперски е частна глобална компания за киберсигурност и няма никакви връзки с руското или друго правителство“, написаха и преди дни те, когато германската разузнавателна служба посъветва институциите и фирмите в страната да заменят антивирусния софтуер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!