След като тази сутрин сградата на Областната управа на София бе закичена с лепенка на бившата силова структура ВИС 2 заради назначението на депутата от ДПС Емил Иванов, журналистът от bTV Светослав Иванов поговори с новия "губернатор" по темите на застраховането от последното десетилетие на миналия век и протестите днес.

Добър ден, господин Иванов. Хората ви обвиняват за доста неща. Дори лепенка ви залепиха сутринта „ВИС 2”. Вие висаджия ли сте?

Обвиняват... това е много силна дума. По-скоро инсинуират с няколко теми. Аз мисля, че тези теми не са от днес.

Е, да де, то ВИС-2 вече не съществува и слава Богу...

Ще се върнем и на ВИС-2 след малко. Аз смятам, че областен управител бях и преди 4 години. Колкото до ВИС-2, да, но никога не съм се занимавал със силово застраховане. Това да е ясно на всички и да не се инсинуира с тази тема. Навремето имаше 2 силни застрахователни компании – ВИС и СИК, които се занимаваха със застраховане. Много хора са работили там. Ако си спомняте, понеже вие обичате футбола, бяха основен спонсор и на „Левски”. Това значи ли, че Левски не трябваше да играе в „А” група? Хубаво е да се погледне 99-та година какво става. Два пъти ме избират хората за кмет на Своге и то категорично.

Да изчистим въпроса за ВИС-2 обаче.

Да. Работил съм като застраховател в застрахователна компания.

В какво ви се изразяваше работата?

Правехме застраховки, нищо друго. На автомобили, на недвижимо имущество. Но все пак една оценка за работата на един човек е след това какво се случва. Значи ако нещо се е случило аз съм бил в Своге. Хората там ме избират два мандата за кмет, като единият път със 76%. След това ме избират два пъти за депутат, два пъти съм народен представител. Къде бяха всички тези хора преди четири години? Нещо да се е променило? Не мога да разбера, нова обстановка ли е? Или някой се плаши от нещо?

И как си го обяснявате?

Ами не мога... Вас ви питам... Нещо искат да се прикрие ли, не мога да разбера.

Кажете де...

Не знам. Днеска за първи път съм тук.

Да не би пък някой от СИК ?

Не знам! Кой е работил в СИК...

Не се ли чувствате некомфортно? Назначават ви за областен управител и на площада се понасят плакати с вашето лице, социалните мрежи гърмят – поредното назначение, което притеснява хората.

Какво ги притеснява?

Ами ето, казват ВИС-2. Човек пребили ли сте през 90-та?

Годината е 89-та, да ви уточня. Да, имахме такива младежки инциденти и вие сте имали сигурно... Имам чисто съдебно досие, реабилитиран съм, просто нямам никакви проблеми.

Какво се случи тогава?

Не помня. Младежки и битови скандали.

Младежки, битови скандали... Това беше преди ВИС-2 и СИК?

89-та година, вие ме връщате много отдавна. Вие кой набор сте?

83-та. А и не мога да се бия добре...

И аз не мога, за съжаление...

Добре де, като човек, не ви ли е неприятно, не изпитвате ли гняв, когато четете такива неща за себе си. Или когато осъмнахте с лепенка ВИС-2 на вратата?

Вижте, вие акцентирате много на това ВИС-2. Аз не виждам тази реакция срещу мен, за която вие говорите. Аз съм в отлични отношения с всички политически сили. Просто има нещо зад тази атака, която може би вие ще ми кажете кой е поръчител? Какво толкова важно има в Софийска област? Нали и преди 4 години бях на този пост, защо не протестираха? Два мандата бях кмет, народен представител. Ако исках да остана депутат, да си седя да си пазя имунитета, можех да си остана и там. Въпросът е, че нещо трябва да се върши. Някой трябва да работи, стига приказки.

Какво казвате на хората на площада?

Естествено е, когато има избори едни да победят, а други да не влязат. Нормално е хората да протестират, защото голяма част от тях не са представени в парламента и те си имат своите мотиви, за да протестират.

Коя е най-голямата лъжа за вас?

Не ги чета. Но мисля в най-скоро време, тука се консултирам с мои юридически съветници да заведа и дела.

Вие бихте ли се оттеглили от този пост?

Много хубав въпрос в първия ден, в който съм на работа. Интересен въпрос, на който ще мога да отговоря след 5-6 месеца, след като видя каква е обстановката в държавата и дали ще се нормализира. Понеже вие говорите само за едната страна, аз бих ви попитал – вие виждали ли сте за един месец някое правителство да изпълни толкова много точките, които хората искат? Намаляване на тока, увеличаване на майчинството, махане на лихвите по кредитите, индексиране на пенсиите, Швейцарско правило. Това обаче не се отразява достатъчно явно... За един месец това правителство и този парламент свършиха толкова работа, колкото за 4 години други не са свършили.