Областният съвет на БСП-Пловдив подкрепя Георги Гергов, съобщиха от пресцентъра на областната партийна централа. Становището е изразено в Отворено писмо до членовете на Националния съвет на партията, съобщи БТА.

В писмото се заявява, че демонстрираното отношение от страна на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова в национален ефир обезсмисля положените от членовете и симпатизантите на партията усилия, чийто резултат е над 88 хил. гласа подкрепа за "БСП за България" и спечелването на 7 мандата в настоящото Народно събрание от област Пловдив.

Името на Гергов беше замесено в скандала с разговора „Цацаров – Дончев”, оказа се, че пловдивският бизнесмен е посредничил да се състои срещата в ЦУМ.

В резултата на това Корнелия Нинова поиска оставката на Георги Гергов от изпълнителното бюро на БСП и постави ултиматум, че ще се оттегли като председател на партията, ако не я получи. Първоначално Гергов отказваше да се оттегли доброволно, но след това подаде оставка на пленума в събота.

Пловдивските социалисти искат отговор на въпросите: Кое е наложило това решение, кой ще получи дивиденти от раздора в БСП и кому е изгодно това.

"БСП е партия на колективния дух, това ни е отличавало от всички появили се в годините политически проекти, подчинени на едноличната власт на своите лидери. Не превръщайте БСП в такава партия! Тук не става въпрос за Корнелия Нинова и Георги Гергов. Тук заложник е БСП, демократичността, солидарността, възможността мнението на всеки член и симпатизант да бъде чуто. Днес сме свидетели точно на обратното, на погазване на тези правила от страна на лидера на партията ни", се казва в писмото. 

Социалистите от Пловдив настояват за среща с Корнелия Нинова в близките 10 дни.