Обявено е бедствено положение и в област Разград заради опасност от разпространение на африканската чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация, цитирани от „Фокус”.

От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че в момента, през лятото, е пикът на заболяването и ако в този период не се допусне заболяване на територията на областта, през есента и зимата тя намалява.

По-рано днес бе обявено бедствено положение и в Плевенско, а вчера - в Русе заради разпространението на заразата в селата Пет кладенци, Ценово и Николово, където има голям свинекомплекс.

Междувременно стана ясно, че заразата от чума по свинете е стигнала и до втори голям свинекомплекс - в село Бръшлен в Русенска област.

Там се отглеждат над 40 000 прасета, които ще бъдат евтаназирани.

Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес и продължава до 30 юли включително.

От ОДМВР - Разград имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ - Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Разград.

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Забранява се достъпът на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.