Обявиха бедствено положение в Плевенска област заради огнищата на Африканска чума по свинете в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.

То влиза в сила от 24 юни и ще продължи до 31 юли. Ако се наложи, срокът ще бъде удължен.

Разпоредено е на съответните органи да организират и изпълняват дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони. Ще се осигури охрана на всички входно-изходни пътища, където има огнища.

При необходимост ще бъдат използвани хора и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на областта.

Властите припомнят, че стриктното спазване на мерките, извършвани от отговорните институции, както и съдействие от страна на местните власти и стопаните, е от изключително значение за справяне с разпространението на заразата.

Бедствено положение бе обявено в Русенска област вчера. В региона има три огнища на болестта, а заради заразата се унищожават 17 000 прасета в свинекомплекса в село Николово. 1/3 от промишленото свиневъдство на страната е съсредоточено в този регион. Там се намират едни от най-големите свинеферми. 

Междувременно обявиха, че вируса на Африканската чума е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Вчера вечерта са излезли резултатите от пробите и там, предстои умъртвяване на всички животни.