Бедствено положение в област Русе, заради африканска чума по свинете. Реакцията на местната власт е по повод разпространението на заразата в селата Пет кладенци, Ценово и Николово.

Бедственото положение е провокирано и от случаите на болни диви прасета в близост до региона. Полицията ще осъществява пропускателния контрол в районите със зараза, а силите на пожарната и военните ще бъдат включени отделно.

"Целта е по най-бързия начин да се приключи с евтаназията на животните, тъй като опасността е наистина много реална и имайки предвид и това, че чумата върлува и сред дивите свине, става много голяма заплаха за другите комплекси. Бедственото положение областният управител има право да го обяви за 7 дни, а удължаването е до 30 дни със съгласуване с министъра на вътрешните работи, но дано не се наложи и да успеем да се справим", обясни Свилен Иванов, зам.-областен управител.

Вече трети ден продължава и умъртвяването на прасетата в големия свинекомплекс в Николово. Във фермата край русенското село има над 17 хиляди животни, а евтаназията се извършва секретно.

В социалните мрежи обаче изтекоха снимки на методите на умъртвяване на животните - с пяна. Това повдигна въпроса доколко хуманни са действията на служителите.

Процедурата за умъртвяване на прасета е в ход. Тя се извършва поетапно и вероятно ще отнеме още доста дни.

Снимка: bTV

След специален знак се пропускат единствено заетите с унищожаването на стоката във фермата.

Трети ден през портала на свинекомплекса се допускат само вътрешни хора.

От Агенцията по храните обясниха за bTV, че използват въглероден диоксид за евтаназия на животните под формата на сух лед.

Снимка: bTV

Методът е проучван за първи път в Холандия през 2013 година и е съобразен с изискванията на Европейския съюз.

Местните негодуват пък защо се избиват и здравите животни.

Мярката отстрел на дива свиня е пред провал, според местните ловци.

"В нашата дружинка виждаме безмислието на тая работа. Сега в момента популацията се намира в царевичните насаждения. Много рядко излиза от там. В природата такава епизоотия да избухне е много трудно според мене без помощта на човека", смята Павлин Хаджийски, председател на ловно- рибарска дружина село Долно Абланово.

Снимка: bTV

По данни на местните власти до момента са умъртвени по-малко от 500 прасета. Транспортирането на заразени трупове и материали би създало риск за разпространение на заразата. Затова труповете се загробват на място.

От Агенцията по храните обясниха още, че в условията на африканска чума използването на мобилните инсинератори не е удачно, защото щяло да забави процеса. Очаква се утре епизоотичната комисия да заседава отново.

По данни на Агенцията за безопасност на храните, свинекомплексите в страната са 65. В тях се отглеждат около 600 000 прасета, като 68% се  намират в Северна България или в областите Русе, Добрич, Силистра, Търговище и Шумен.