Заразата от чума по свинете стигна и до втори голям свинекомплекс - в село Бръшлен в Русенска област (Община Сливо поле).

Там се отглеждат над 40 000 прасета, които ще бъдат евтаназирани.

Бедствено положение вече е обявено и в Плевенска  и Рзградска област заради заразата.

Нови случаи са регистрирани при домашни животни и във Враца, Плевен и Велико Търново. Така огнищата на африканска чума при домашните свине вече са 20

Положителният резултат в село Бръшлен е установен в късния следобед вчера, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Вече е издадена заповед за умъртвяване на животните там. Това вероятно ще отнеме няколко дни, като хората се притесняват, че загробването на толкова животни може и да отрови почвата.

От Агенцията по храните увериха, че всички свинеферми са под активен надзор от служителите и изпращат проби всяка седмица. 

Най-тежка е ситуацията в Северна България. Най-много инфекции има в Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, включително и част от района на Ловеч и Бургас.

Според ветеринарния специалист Любомир Лазаров е важна и технологията.

"Най- малко поне десет метра дълбочина. Трябва да се покрива със слой пръст, с дезинфекция, с такива нали дезинфектанти, са пресова там мястото", обясни Любомир Лазаров, село Бръшлен.

Мъжът обслужва свинекомплекса в Голямо Враново. От днес е спрян от работа за да не внесе заразата и там.

Според Агенцията по храните вероятните причини за разпространение на болестта са още нерегламентирания внос на фураж и битовите отпадъци, които също могат да са преносител на заразата.

От свинекомплекса в Николово изключват заразата да е стигнала до животните през фуража.

"Ако продължават така да се твърди, че заразата е във фуража, следващите потърпевши ще са зърнопроизводителите. От една страна ще имаме гробница от погинали прасета от болестта, от друга страна ще бъдем задръстени от зърно, защото ще ни спрат износа на фураж", заяви Корнелия Харитонова – съсобственик на свинекомплекса в с. Николово.

До момента от фермата в Николово са умъртвени 5000 от общо 17000 прасета.

Как точно е стигнала африканската чума до свинефермите обаче не е ясно.