Откриха изоставен опожарен автомобил край пътя близо до Мало Бучино. Той е намерен късно снощи. Най-вероятно с него са избягали извършителите на инкасо обира в Благоевград, който бе извършен в събота.

Тече оглед на колата и тепърва ще се установява дали с нея са избягали извършителите.

При обира пострада охранител, който бе прострелян. Първоначално мъжът бе откаран в болницата в Благоевград, а след това във ВМА в София с опасност за живота.

По неофициална информация извършителите са били трима. Все още не се знае точната сума, която е открадната. Простреляният охранител все още е с опасност за живота във ВМА, а обирджиите се издирват. 

Данните досега показват предварителна подготовка и план за престъплението, смята криминалният психолог Росен Йорданов.

"Наличие на тежко оръжие, наличие на следене или по скоро вътрешна информация и всичко това подсказва, че извършителите са имали план за действие. Не би било чудно този автомобил да е част от този план", каза Йорданов.

Престъплението в Благоевград може да се сравни с инкасо обира в столичен мол от 15 ноември миналата година, казват от Центъра за изследване на демокрацията. И намират пропуски в действията на извършителите сега. 

"Там имаше доста професионални елементи, защото инкасо колата беше от двете страни с коли пристисната, беше доста действително добре направен обир. Обикновено професионалисти не стрелят по хора и няма такива тежки инциденти, какъвто в момента имаме", заяви главният експерт в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

От прокуратурата разследва грабеж в "особено големи размери". Очаква се повече информация от държавното обвинение утре.