Оферти за чартърни полети от Великобритания до България в социалните мрежи провокираха напрежение и объркване.

В част от тях като организатор се посочва посолството ни в Лондон, откъдето обаче заявиха, че не събират пари и призоваха за бдителност.

Обявите се появиха във „Фейсбук“ групи, където през последните дни десетки хора търсят варианти за пътуване до България.

В една от тях се казва, че българското посолство набира пътници за чартърен полет до България от Лондон, като желание са заявили 43 пътници, а трябват още 140. Посочена е цена на билета – 200-250 евро.

Друга оферта е с повече детайли – споменава се полет с конкретна компания, с днешна дата, но без ясен час. Цената е 370 евро с включени летищни такси.

На посочения телефон за връзка ни препратиха за информация от посолството.

„Не е измама, просто прибързано е изпратена, разпространена информация в интернет пространството. На всички хора, които са се свързали с нас, сме отговорили, че ние не продаваме билети по този полет“, отговори ни женски глас.

Българка, живееща в Манчестър, се свързва с авиокомпанията, посочена в съобщението за полета днес. Оттам обаче ѝ отговорили, че първият им полет е утре.

„Има доста хора в безизходица, няма да помислят, директно ще пишат на хората, които са пуснали постовете. Ще им искат информация, ще си изпратят парите и в един момент ще се окажат излъгани и няма да се приберат“, коментира Йоанна Ортова-Стефанова.

От посолството ни в Лондон обявиха, че са изготвили списък с крайно нуждаещи се хора, изпаднали в бедствено положение заради прекратените полети, но не изискват заплащане.