Надзорният съвет на НЗОК обсъди и прие с някои корекции методиката за разпределението на средствата от икономии. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов. 

Методиката беше изпратена на НЗОК преди дни от Българския лекарски съюз. Почти всички решения бяха взети с мнозинство, каза Златанов. 

По думите му корекциите са свързани с предложените от лекарския съюз различни коефициенти за заплащане за извършени профилактични прегледи на деца и възрастни. 

Коефициентът за извършените профилактични прегледи ще бъде еднакъв, независимо от възрастта на пациентите.

‘‘Няма големи промени и корекции от миналогодишната методика, която целеше да се насочат усилията към такива политики – майчино и детско здравеопазване, профилактика, имунопрофилактика, насърчаване на общопрактикуващите лекари в тази насока. По отношение на болничната помощ сметнахме, че е справедливо и предложението на БЛС. То беше в посока да се дадат средства за лечебните заведения, които са поддържали интензивни структури и да се отрази тежкият период в началото на годината, когато доста болници лекуваха COVID-19. Там медицинският персонал беше доста натоварен, разходите при някои пациенти излизаха извън тези, които бяха по клиничните пътеки. Методиката предвижда да се дадат средства на лечебните заведения по критерия преминал пациент, основно през COVID звената и интензивните им структури", заяви д-р Александър Златанов, председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Остатъчните средства в бюджета на НЗОК ще бъдат разпределени и за поставяне на ваксини, добави той.

Надзорният съвет е очаквал днес на среща представителите на Българския лекарски съюз, с които е трябвало да се обсъдят преговорите за предстоящия “Национален рамков договор 2023 – 2025 г.”, както и методиката, но от съсловната организация не се е явил никой, каза още д-р Златанов. 

Можем да преговаряме с Лекарския съюз сега по текстовата част на рамковия договор и след приемането на новия бюджет, да се анексират към него новите цени и обеми дейност, обясни д-р Златанов. 

По думите му е възможно рамковият договор да се сключи и извън тази календарна година, когато вече ще има ясен бюджет на НЗОК.

Преди дни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обяви, че няма да преговаря със сегашното ръководство на НЗОК по бъдещия рамков договор и поиска оставката на управителя на Касата проф. Петко Салчев, както и на д-р Александър Златанов.  

Д-р Маджаров обясни искането на оставките с аргумент за „рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от парламента за здраве“, с „бламиране, имитиране и саботиране на преговорния процес“ и с „нежелание за решаване на проблемите в сектора“.