Надзорният съвет на НЗОК взе решение издаването на сертификат за ваксинация срещу COVID-19 да е безплатно. Това съобщи във Фейсбук профила си министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, като се позовава на думите на зам.-министър Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет.

Това стана след искане на омбудсмана Диана Ковачева, която се сезира след репортаж по bTV. Случаят с Христина Славова, която плати 15 лева за разпечатване на сертификата, предизвика намеса на омбудсмана. За него ви разказахме първо по bTV.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска проверка на случая: "Посочената практика е несправедлива спрямо ваксинираните граждани и нарушава техни права".

Малко след това Надзорният съвет на Здравната каса реши разпечатването да е безплатно за хората без електронен подпис. 

Надзорния съвет на НЗОК не може да вземе решение без промяна в Наредба 9 и без съгласие съвместно с БЛС. Това казаха за bTV от Лекарския съюз. Очакват да бъдат потърсени от Здравната каса и здравните власти, преди решението да бъде облечено в законова форма.

Според лични лекари не е редно те да се товарят с рутинна административна дейност.

„Това е услуга, която не е включена в пакета дейности, заплащани от НЗОК. Цената е различна. Условието е да бъде обявено на видно място от ценоразписа и да се издаде фискален бон. Може да е безплатно, може да е 10, може да е и 20 лева“, каза д-р Георги Миндов.


Доктор Стоян Стоев не е планирал да събира подобна такса.

„Касата за всички други ваксинации плаща по 7 лева, тук плаща по 10. Да искаш нещо допълнително… някак си“, коментира общопрактикуващият лекар д-р Стоян Стоев.Димитрина Димитрова е категорична, че би отказала да заплати за тази услуга.

В регионалната здравна инспекция в Ямбол, където тя се ваксинира, издаването на сертификат е безплатно.

"Не вземаме някаква такса и го издаваме в момента, в който приложим втората доза", обясни д-р Радостина Калчева, РЗИ-Ямбол.

Ваксинираните с втора доза могат да си получат сертификата, който съдържа кюаркод и сами -  но ако имат електронен подпис. За хората без него издаването ще е безплатно от ваксинационните центрове и от общопрактикуващите лекари.