НЗОК излезе с позиция относно поисканата по-рано днес от столичната лекарска колегия оставка на председателя проф. д-р Петко Салчев.

Според Касата цитираното в позицията изречение е извадено манипулативно от контекста на цялото изказване на управителя на НЗОК, което е в отговор на изявление на д-р Тихомир Мустаков. В него той заявява: „Ако някой е влизал в „Пирогов“, 1 милион лева трябва да им дадат само да се почерпят...Това че са изхарчени 1 млн. лева, според мен, е нищожна сума на фона на другите харчове, които са направени със или без нужда...“

Репликата на проф. Салчев в интервюто бе израз на възмущението му от изказването на колега - лекар за свои колеги, както и пренебрежителното отношение на същия лекар към дейността на НЗОК, уточняват от Касата.

Оттам подчертават по отношение на средствата в размер от 11 229 200 лв., изплатени от НЗОК на „Пирогов“, че те са предоставяни с цел поддържане на готовността на системата на лечебното заведение да поеме при нужда нови пациенти с COVID-19. Парите не са свързани с отчетена или предоставена медицинска дейност в полза на здравноосигурените лица.

Никъде в своето изказване пред Българското национално радио проф. Салчев не се е отнесъл пренебрежително или с неуважение към лекарите и към медицинските специалисти, допълват от НЗОК.