Буксуват законовите промени за медицинските храни. Три месеца след сформирането на работна група, все още няма яснота кога НЗОК ще започне да ги плаща. За проблема алармираха пациенти, организации и лекари.

15-годишният Деян е с церебрална парализа и редица други заболявания. По тази причина той е с екстремно ниско тегло. „Борим едни 19-20 килограма. Бяхме стигнали до 25 килограма, после пак падна на тегло“, разказва Ивайло Апостолов, баща на Деян.

Медицинските храни предотвратяват допълнително отслабване. Струват на семейството около 1500 лв. месечно.

„Те не са приумица или прищявка. Те са животоспасяващи. Нашите управници от здравната каса още се мъчат да установят“, казва Ивайло Апостолов.

Храните са нужни и за неврологични, чернодробни, онкологични и още много редки заболявания.

„Има деца, които наистина имат нужда само от такива храни. Ако ги няма, какво правим? Те не могат да си ги позволят, защото са скъпи. Какво ще правим? Майките бъркат храни вкъщи с подръчни материали?“, обяснява доц. Йорданка Узунова.

Снимка: bTV

От здравното министерство заявиха, че няма правна пречка касата да плаща тези храни. И допълниха, че вече са ѝ дали нужната информация, за да се случи това.

Снимка: bTV

От касата още през ноември 2022 г. казаха, че я чакат. „В момента се прави анализ на предложенията, който да посочи заболяванията и състоянията, за които е приложима употребата на специалните храни за медицински цели. В него ще бъде посочен  и ориентировъчният брой пациенти годишно, както и необходимият финансов ресурс“, се казва в тяхното становище.

За да се напомни за проблема в Народното събрание беше открита фотоизложба. На част от снимките са деца, които оцеляват именно чрез тези медицински храни. „Децата живеят благодарение на дарители“, отчита Анна Йончева, организатор на изложбата „Деца (не) като другите“.