До края на годината ще са нужни около 8 млн. лв., за да може армията да се включи в охраната на границата. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По думите му се поддържа готовност, но ако бюджетът на военното министерство не се актуализира, ще има сериозни затруднения. 

Той обясни, че парите са необходими за ротация на 350 човека съответно на турската, и до 250 души - на гръцката граница.

„Надявам се, че няма да достигнем до такива числа, имаме готовност, но ще действаме съгласно обстановката и координацията с колегите ни от МВР. Но сме длъжни да разполагаме с такива пари, за да можем да реагираме“, посочи адмирал Ефтимов, цитиран от БТА.

Началникът на отбраната обясни, че са представени разчети, за да може евентуално да бъдат отразени в актуализацията на бюджета. 

Попитан, ако не се приеме промяна във финансовата рамка, могат ли парите да се намерят от другаде, адмирал Ефтимов каза, че ще се пренасочат от други пера, но това ще се отрази на способностите, които са планирани да се развиват. Трябва да бъдат осигурени тези пари, посочи началникът на отбраната.

На въпрос за участието България в операцията на НАТО за справяне с бежанската и хуманитарна криза,

възникнала в резултат на събитията в Афганистан, адмирал Ефтимов обясни, че българският контингент от 26 човека е преминал границата с Република Северна Македония на път за Косово, където ще участва в небойната операция на Алианса.

Относно българската експертна група, която трябва да замине за Русия във връзка с разчитането на данните от „черната кутия“ на падналия МиГ-29, адмирал Ефтимов каза, че екипът е готов и се чакат последни координационни дейности с Русия:

„Процесът се движи от Военната прокуратура, ние сме определили експертите, поддържаме готовност, доколкото знам, има някакъв проблем с визите, но ще бъде решен“.