Българските пациенти, които чакат за белодробни трансплантации, не могат да бъдат трансплантирани в европейски клиники от мрежата на Евротрансплант. Това потвърди организацията с писмо до bTV. 

От писмото обаче става ясно още, че страната може да кандидатства за обучение на български медици в клиники от мрежата на Евротрансплант и от Агенцията по трансплантация вече са започнали процедурата.

Две клиники в Германия - в Есен и Йена, са изразили желание да обучат български лекари. Клиниката във Виена, в която са трансплантирани 7 българи, не е пожелала да работи отново с нас и договорът няма да бъде подновен. 

Според Агенцията по трансплантация новото споразумение ще даде възможност на българските пациенти да бъдат трансплантирани в тези клиники. До сключването му обаче това е невъзможно. 

А междувременно у нас петнайсет души чакат за белодробна трансплантация. Сред тях е и Магдалена Стоянова – майка на две деца.

Времето за 30-годишната жена тече в борба за всяка глътка въздух. Тя не може да получи здрав бял дроб в България, не може да замине и за чужбина. Пред очите на Магдалена си отиват двама души, недочакали трансплантация. Сред тях е и 29-годишният Адриан Петков.

"С Ади, който почина, бяхме заедно. За твори път трябваше да изживея смъртен случай с моето заболяване”, разказа пред bTV Магдалена.

От Евротрансплант не посочват срок, в който новият договор с България ще влезе в сила.