Покупката на природен газ през посредници при предишното управление е обект на разследване от Националното следствие. Това стана ясно от думите на главния прокурор при срещата му с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Снимка: БГНЕС

Припомняме ви, че сигналът за купуване на синьо гориво на завишени цени бе подаден именно от партия ГЕРБ в началото на лятото тази година.

Според партията на Бойко Борисов въпреки спрените доставки от „Газпром“ кабинетът Петков е продължил да купува руски газ, но през други фирми с 30% надценка. На срещата си с главният прокурор Иван Гешев в парламента от ГЕРБ отправиха въпроси какво се случва със сигнали за нарушения от бившето правителство.

„Не съм казал срещу бившия премиер. Има законодателна промяна. Делата не се образуват срещу конкретно лице, а за престъпление. В момента текат разследвания, включително в Националната следствена служба с предмет, касаещ газта и други проблеми, свързани с класифицирана информация. В случай че се съберат достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, аз нямам съмнение, че българската прокуратура ще си свърши работата и ще повдигне съответните обвинения“, заяви главният прокурор Иван Гешев. 

За bTV от "Продължаваме промяната" отговориха с писмена позиция

„Очакваме с нетърпение разследвания и резултати по сигналите заради корупционните схеми на „Капитан Андреево“, кражбата на милиони за строителството на АМ "Хемус", по-тънките слоеве асфалт при изграждането на АМ "Тракия", чекмеджето на лидера на ГЕРББойко Борисов, ощетяването на държавата с над половин милиард лева от налозите върху хазартните игри по времето на управлението на ГЕРБ и по редица други случаи, предизвикващи справедливото възмущение на българските граждани“.