В пленарната зала днес чухме обвинения и за коалиция на "хартиените самолети", но с друг състав. За да имаме пълна ескадрила, още в началото на месеца депутатите задействаха покупката на още осем нови изтребители F-16, въпреки че първите осем все още ги няма.

По договора, ратифициран днес, те ще ни струват близо 1,3 млрд. долара, но в тях са и разходите за боеприпаси, обучение и поддръжка. И ще могат да се платят разсрочено.

Първите самолети трябва да дойдат през 2025 година, а вторите до 2029 година. Купуването на още осем изтребители F-16 пак скара депутатите. От БСП предупредиха, че това е празен чек.

Присъствахме на един забележителен политически театър, който ни връща в 1996 г.“, заяви Атанас Славов от „Демократична България“.

Страната ни трябва да може да пази небето си - защитиха сделката от "Демократична България". От "Продължаваме промяната" поискаха дългосрочна стратегия за Военновъздушните ни сили.

„Най-накрая ние ще получим една ескадрила от самолети, нормално е да не е една, а три - да си дадем сметка какво е състоянието на ВВС“, каза Георги Георгиев от „Продължаваме промяната“.

„НС все повече започва да прилича на генерален щаб на армията. Призовавам да излизат на тази трибуна хора, които поне са виждали автомат на живо“, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

„Те са договаряни от вашето правителство. документите са получени на 18 юли, който управляваше тогава?“, каза Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

„Това е една обидна сделка за България и достойнството ни“, каза Николай Дренчев от „Възраждане“.

Спорът за изтребителите проследи и военният министър. И напомни на депутатите, че тази сделка е нужда и заради първите осем машини.

„Ако останем само с първите осем, ще имаме супер самолети, но няма да има оборудване. Първите осем самолета са крайно недостатъчни за изпълнението ни на задачите по airpolicing, а камо ли за охрана на въздушното пространство”, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Така пленарната зала даде зелена светлина да сключим договора за новите самолети.