Народното събрание прие оставката на народния представител Александър Тодоров от "Има такъв народ" (ИТН) със 144 гласа "за", без "против" и един "въздържал се".

Тодоров е депозирал молба за освобождаването си като народен представител. Той е предложението на спортния министър Радостин Василев за поста изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор (БСТ).

Софийският градски съд обаче спря във вторник вписването на новото ръководство на БСТ след жалба от досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.

Дебатът в парламента по депозираната молба от Александър Тодоров за освобождаването му продължи близо два часа. Във фокуса на разискванията бе подадената от него декларация за конфликт на интереси. Според ГЕРБ и ДПС той е подписал декларация с невярно съдържание, че не заема висша публична длъжност по закона за КПКОНПИ.

От ГЕРБ-СДС поискаха прокуратурата да се самосезира и да провери дали Тодоров е попълнил декларация с невярно съдържание, предаде БТА. ДПС също определи случилото се като "клетвопрестъпничество" и "нарушение на Конституцията".

Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС каза, че се е превърнало в редовна практика да се подписват декларации с невярно съдържание. Тя обясни, че Тодоров е подал заявление едва след като е избран за изпълнителен директор на спортния тотализатор.

Депутатът припомни, че съгласно разпоредбите на Закона за публичните предприятия член на управителен орган не може да бъде лице, което заема публична длъжност.

Каназирева направи паралел с подадената декларация за българско гражданство от премиера Кирил Петков. "Явно сред управляващите става практика да нарушават и правилата, и законите, и Конституцията, която имаме", каза тя.

Самият Александър Тодоров заяви, че нарушение на закона няма. Той припомни, че избирането му се конституира от вписването му в Търговския регистър.

"Има компетентни органи, които ще кажат има ли нарушение, или не. Няколко пъти стана въпрос и доста колеги юристи казаха, че съм назначен за изпълнителен директор на БСТ, което не отговаря на истината. Избирането ми се конституира от решението на Търговския регистър, от вписването в Търговския регистър, така че тези твърдения не отговарят на истината", коментира той.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че с една невярна декларация днес те правят директор на тотото, а утре - министър-председател на България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!