Народното събрание възложи на Министерски съвет до 31 март 2020 г. да предложи на парламента план за развитие на медийната среда в България  Той трябва да съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

Решението беше взето единодушно със 120 гласа „за" след разисквания по питането на Антон Кутев от левицата към министъра на културата Боил Банов относно политиките за гарантиране на свободата на словото в България.

Министърът на културата Боил Банов каза, че правителството активно се опитва да даде условия и яснота за развитие на обществените медии, които са ключът към плурализма. В тази връзка той посочи решението на премиера за разпространение на печатни издания през „Български пощи" и решението на парламента от вчера до 31 март правителството да внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията за привеждането му в съответствие със Закона за публичните финанси и правилата на държавните помощи.

По отношение на частните медии, Банов заяви, че всякакви допълнителни регулации са извън контекста на демократичните процеси на развитието на държавата.

Според Тома Биков проблемът не е само български, а трансформацията на медиите тече в световен мащаб. Всяка частна медия на първо място цели да спечели пари и оттам нататък да защити и своите интереси. Така ние ставаме свидетели на един плурализъм, който обаче не се осъществява в една медия, която дава всички гледни точки, а се осъществява през различни медии, които внушават своята гледна точка, коментира депутатът от ГЕРБ. Плурализмът съществува обаче в обществените медии, там, където държавата участва, където обществото със своите пари участва, смята Биков. Затова според него най-важното е да се запазят обществените медии, категоричен е Биков.

Снимка: btvnovinite.bg

Йордан Цонев от ДПС също застъпи тезата, че по отношение на частните медии е направено всичко, за да се гарантира тяхната свобода като посочи закона за осветляване на собствеността на медиите и закона за офшорните компании, в който има забрана да притежават медии.  Всяка друга регулация ще доведе до ограничаване на свободата на медиите, посочи той.

Според Цонев темата за собствеността и монопола в частните медии „си е чиста дъвка”. Цонев обвини „соросоидните организации и подопечната им "Репортери без граници", на които дължим 111-то място (по-свобода на словото), което не заслужаваме”. Подобно е и мнението Юлиан Ангелов, който заяви, че „такива международни организации, които правят класации, са финансирани от кръгове, които поддържат определени идеологии”.