Да се създадат държавни бензиностанции, решиха депутатите, които приеха на първо четене Законът за държавните резерви и военновременните запаси. Промените бяха приети с почти пълно единодушие и от управляващи и от опозицията - 143 гласа "за" и броени "против" и въздържали се.

Идеята на управляващото мнозинство е, новите бензиностанции да доведат до повече конкуренция на пазара и до по-добри цени за потребителите. А идеята беше припозната и от опозицията, която заяви, че дълго време е седяла зад нея.

"Удряме голям пирон в ковчега на либералното разбиране за икономиката. И в тази насока реагираха либералните икономистчета и обикалят и реват по студиата като бели мечки на Екватора", заяви Павел Шопов от "Атака". Петър Кънев от "БСП за България" отбеляза, че "държавният монопол е лошо нещо, но още по-лошо нещо е частният монопол". В същото време съпартиецът му Румен Гечев посочи, че е "против", защото се подписва "празен чек" без никакви разчети.

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад - краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, се посочва в мотивите, пише БТА.

Предвижда се управляваните от "Държавна петролна компания" данъчни складове да подлежат на регистрация по общия ред на закона. Тези данъчни складове ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност.

Целта е държавата да участва на пазара на горива като доставчик на този вид акцизна стока, което ще доведе до повишаване на конкуренцията на търговията на едро и дребно с горива, както и на предлагане на услугите от лицензираните складодържатели.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че идеята на тези бензиностанции не е само да формират цена на гориво, а идеята е много по-мащабна - целта е да се изгради инфраструктурата.

Основната политика тук са данъчните складове, през тях ще влязат и повече участници, ще имаме и повече бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво, обясни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!