Министърът на околната среда и водите Нено Димов беше извънредно изслушан в парламента дали се внася боклук от Западна Европа, за да се гори тук.

Повод стана информация в италиански медии, че има схема за трафик на боклук за Източна Европа, БСП поиска изслушване на министъра на околната среда и водите.

Италианските власти задържаха незаконен боклук, със съмнения, че е трябвало да бъде доставен в България.

„Искаме незабавни мерки, не шикалкавене и общи приказки. Изводът ни е - нямате информация, или я криете. Няма контрол върху целия този процес. Някой изкарва много пари от това българският народ се трови”, заяви Корнелия Нинова.

От Министерството на околната среда съобщиха още тогава, че за боклук от Италия не е постъпвало искане, нито ведомството е давало разрешение за транспортиране на такъв до страната ни.

„Конкретно за Италия - не, нямаме информация дали е предназначен за България. Компетентният орган на Италия не е сигнализирал Министерството на околната среда и водите. Така че за този отпадък при нас не съществува каквато и да е информация. Не е искано разрешение за железопътен транспорт, респективно не е давано и разрешение”, отговори Нено Димов.