Оползотворяването на отпадъци за създаване на енергия е нещо добро. България има полза от него, но властта си спестява контрола над хора, които имат политическа протекция, това заяви експертът по управление на околната среда Боян Рашев.

За „Тази сутрин” той обясни, че отпадъци пристигат у нас от много време и това не е новина за никого. По думите му циментовите заводи оползотворяват отпадъци от много време, но те са технологично пригодени, за разлика от тецовете в страната.

Преди дни в италианските власти в Милано спряха пратка от 800 тона незаконен боклук за България. Според Рашев би трябвало да се знае откъде е отпадъкът, но официални данни няма.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертът подчерта, че в Италия на инсинераторите се плаща входна такса от 64 до 114 евро на тон, т.е притежателят на боклука трябва да плати, за да може той да бъде използван.

„За тях е по-лесно да платят 20-30 евро на тон у нас. Така българските централи получават отпадък за горене и спестяват въглеродни емисии – това е сделка и стимул за тях”, обясни той.

Според него ако искаме у нас да се случва т.нар кръгова икономика, трябва да има и рециклиране на отпадъка. Рашев отбеляза, че боклукът трябва да се пренася от място, където преработката му е скъпа, към по-евтина локация.

Именно затова коментира, че България има полза от  това, тъй като преработваме много.

Данита Заричинова от екологично сдружение „За Земята” заяви, че италианските власти са си свършили добре работата, но българските – не.

По думите ѝ министърът на околната среда Нено Димов трябва да даде отговор на въпроса как влизат боклуците от други страни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Говорим за смесени отпадъци и не знаем какво точно се гори. Точно затова и гадаем какви са опасностите за здравето”, допълни тя.

Освен това Заричинова постави въпроса какво се случва с пепелта от отпадъка. Според нея внасянето на боклук у нас е евтино и не подлежи на контрол.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!