През следващата година изтича валидността на повече от два милиона и двеста хиляди лични документи за самоличност у нас.

За да се избегнат километрични опашки, от МВР призоваха документите да бъдат подменени по-рано.

Очаква се най-спокоен да бъде периодът от декември до март. Най-сериозно струпване на хора се очаква в големите градове през лятото.

Директорът на дирекция „Български документи за самоличност” Светлана Ценева обясни, че в големите градове се откриват нови работни места и се предоставя допълнителен щат в сравнение с малките областни градове.

Новости в защитата на личните документи няма да има.

Въпреки очакванията от години да бъде въведено ново поколение лични документи, това вероятно няма да се случи и през 2020-та година. Все още няма подписан договор с изпълнител на обществената поръчка, обявена през 2018 г.

Очаква се това да стане през февруари.

Предвижда се новите лични карти да имат електронен носител на информацията. В чип ще се съдържа информация за биометрични данни и електронна идентификация, заявиха от дирекцията.

Освен това подчертаха, че се стремят да запазят цените.

За да се избегнат опашки и да се подменят документи навреме, гражданите могат да подадат заявления онлайн, но е необходим електронен подпис.

Санкциите при неспазване на сроковете са от 20 до 150 лв.