„Трудно е да се постигне единомислие сред толкова много хора с различни позиции, включително и за развитието на съдебната система. Аз представих пред колегите от ВСС моята визия за развитието на ВКС и обстоятелството, че съм професионален кандидат, който е от средата на съдиите, и поема заедно със своите колеги огромната отговорност да докаже на практика самоуправлението в съда. Надявам се, че това ще бъде положителен пример и стимул при избора на останалите ръководители на съдебната власт“.

Това заяви новоизбраният председател на Върховният касационен съд Галина Захарова на пресконференция след заседанието на Пленума на ВСС. Захарова беше избрана с единодушие от 20 гласа. Тя бе и единственият кандидат за поста, след като нито членовете на ВСС, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури.

„Председателите на върховните съдилища в България нямат политически функции и не провеждат политики. Това, което ние можем да направим, е да се сплотим, за да осъществяваме нашите основни задачи – раздаването на правосъдие“, заяви Захарова.

От друга страна Захарова отбеляза, че „ВКС винаги е сътрудничил с представители на другите власти в рамките на осъществяването на определени задачи, които са от значение за държавата“.

Новоизбраният председател на ВКС заяви, че още не може да отговори в този момент дали ще подкрепи предложение за дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че е обнадеждена от избора на Захарова, която определи като кандидатура с нравствени и професионални качества. Според нея избирането на новия председател на ВКС "навежда на оптимизъм за осъществяването на съд реформа", както и за транспониране на европейското право в областта на правата на човека.

Председателят на ВСС Боян Магдалинчев пък отбеляза, че е бил впечатлен от готовността на новия председател на ВКС да защитава на независимостта на съдебната система и всички магистрати, като според него това е допринесло за единодушния избор на Захараова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!