Ново предложение на финансовото министерство – данъчно облекчение при ремонт у дома. Идеята е когато човек вика майстори у дома да може да ползва данъчно облекчение до 200 лв. За целта обаче ще му трябват и документи, като касов бон и фактура, например. И още – имотът трябва да е собствен, а не под наем.

Филип Гуцов избира плочки за банята. Пресмята, че обновяването ще му струва поне 2000 лева и казва, че данъчното облекчение и издаването на документи за ремонта не е водещо при избора на изпълнител.

„За мен е важно майсторът да работи качествено – да, предпочитам да ми издаде документ, но може да има фирма, която да не ми свърши работа или да ме бави два месеца. Тогава какъв е смисълът от този документ при положение, че работата не е свършена“, казва Гуцов.

Все пак за ремонта е избрал фирма, която му е препочъна и която ще му издаде документ. Признава, че сам не би се занимавал с подаването на документи, за да ползва облекчението.

Бизнесът, който работи според правилата и издава необходимите документи, като тази фирма, е скептичен, че новата идея ще усили конкуренцията и майсторите, които сега ремонтират само срещу пари на ръка ще изчезнат.

„На пазара винаги едни хора ще искат да дадат по-малко пари – други ще дадат повече“, казва Христо Вутов.

Колкото до това ще има ли прилив на клиенти, които търсят услуги срещу касов бон и фактура заради данъчното облекчение, управителя на фирмата е песимист. „Сега ни търсят доста клиенти, даже не можем да отговорим на техните очаквания като време и като срокове и като количество“, допълва той.

Данъчното облекчение няма да може да се ползва ако имотът е и в активите на фирма и служи и за офис. Идеята все още е на етап обществено обсъждане.

Очаква се новото облекчение да влезе в сила от догодина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!