Новите варианти на коронавируса повдигнаха въпроса дали имунизираните и преболедувалите имат защита и срещу тях.

Мутирането на коронавируса не е изненадващо, предвид голямото му разпространение по целия свят. Мнението е на имунолога доц. Велизар Шиваров. Най-важното е кой вариант на COVID-19 се разпространява най-масово. 

„Вирусът не може да мутира до безкрай. Има някакви еволюционни ограничения. Колкото повече мутации има, толкова неутрализиращите тела, изградени въз основа на среща с друг щам съществува вероятност те да не бъдат ефикасни срещу новопоявил се и новопоявяващи се щамове“, казва той.

Остава въпросът дали антителата след ваксинация ще успеят да неутрализират новите варианти на коронавируса като Бразилския и Южноафриканския.

„Вероятно те ще бъдат неутрализиращи, защото все пак броят на мутациите е малък при тези варианти. Голямото притеснение е, че те са основа за това да се получат нови варианти с повече мутации“, смята Шиваров.

Дори след множество мутации ваксините да се окажат неефективни, съставът им може лесно да се промени, смята той. Чрез актуализация на състава, например, или чрез още една доза, наречена „бустер“, по примера на „Модерна“.

Засега данните са, че имунитетът със сигурност се справя с британския щам, смята проф. Мурджева, която е член на ваксинационния щаб.

„Това категорично е доказано. Преболедувалите биха могли да бъдат защитени. Разликата е, че в южноафриканския вариант има допълнителни мутации, която може би ще направи по-труден имунният отговор“, допълва Мурджиева.

Изследванията на имунния отговор продължават.