Поръчката на още 8 самолета F-16 блок 70 е дискутирана при посещението на вицепремиера и министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в САЩ.

Според новия командир на ВВС разчетите са били в "Граф Игнатиево" първоначално да пристигнат осем, а не всички 16 самолета от ескадрилата наведнъж.

Неговият предшественик, ген. Стойков, който ще отговаря занапред за модернизацията, обяви, че няма да има натоварване на бюджета за вторите 8 самолета, защото плащанията вече ще се правят разсрочено към САЩ тъй като имаме статут на надежден партньор. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Имаме подписан договор за първите F-16, решението на парламента покрива 16 самолета – една пълна ескадрила. Аргументите на американската страна са, че когато се заложи линията, е нормално да се изпълни цялата поръчка", обясни адмирал Емил Ефтимов.   

Според генерал-майор Димитър Петров – командир на ВВС,  трябва да се направи точен разчет и да се съобразим с възможностите, които имаме за логистично осигуряване на самолетите. "Ако дойдат 16 самолета накуп, трябва да сме създали условия за това още сега, а в момента всичко е разчетено така, че да се подготвим за 8 самолета", посочи той.   

На срещите в САЩ не е разглеждана възможността за увеличаване на американското военно присъствие у нас, стана ясно от думите на началника на отбраната.