346 нови патрулни автомобила получиха МВР и жандармерията. Возилата са „Шкода Рапид” – най-компактният седан на чешкия производител.

Цената е 9 млн. лв.

Моделът, който вероятно окончателно ще замени амортизираните „Опел Астра” в повечето дирекции в страната, е с двигател с мощност 130 к.с., 6-степенна скоростна кутия и върви на бензин.

Това е радикална промяна за силовите структури у нас, които през последните години дадоха милиони за дизели. През 2017 г. бяха купени близо 300 „Киа Сийд”, през 2018 г. – пак толкова джипове „Грейт Уол” и още 70 „Ленд Роувър Дискавъри”. Всичките – на нафта заради по-ниския разход.

„Вземаме бензинови, защото рестрикциите към дизела в Европа вървят с бясна скорост”, коментира днес премиерът Бойко Борисов, който похвали новите шкоди, като заяви, че са много икономични. През годините имаше множество оплаквания от полицаи, че получават мизерно количество гориво за смяната си и буквално не могат да си вършат работата.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът коментира, че „може да дойде време и в България да се произвеждат” коли от модела, като така направи препратка към темата за новия завод на „Фолксваген” (който ще прави модели на „Шкода” и „Сеат”), който може да бъде изграден в България.