47-ото Народно събрание започна консенсусно, с изключение на „Възраждане“. Това заяви в bTV Новините социологът Боряна Димитрова. Според нея в новия парламент ще се търсят решение на проблемите.

Същевременно са били очертани червените линии, които партиите няма да преминат.

„Убедена съм, че правителство ще бъде съставено. В същото време не трябва да си затваряме очите, че има няколко „подводни камъка“ – бюджетът, дългосрочните и краткосрочните приоритети, реформистките и тоталитарните партии, въпросът за еврочленството на Северна Македония“, посочи тя.

Политологът Слави Василев добави, че промяната в стила се вижда от избора на новия председател Никола Минчев, който е най-младият, заемал този пост в историята. Образът на Кирил Петков, който ще бъде предложението на „Продължаваме промяната“ за премиер, също се различава от този на досегашния редовен министър-председател.

„Надявам се тези млади хора да осъзнаят отговорността, защото промяната, която очакваме, лежи на решенията, които предстои да вземат тези неопитни, но изпълнени с нов морал хора“, уточни той.

Според политолога, ако 47-ото Народно събрание не успее да излъчи кабинет, опозицията ще бъде жестока: „ГЕРБ и ДПС много бързо ще намерят пролука да ги атакуват“.  

Според двамата коалиционното споразумение ще бъде ясно, но успехът зависи от неговото изпълнение.