Пламен Георгиев владее испански език. Това е един от основните мотиви, които Министерството на външните работи изтъква, защитавайки решението си да предложи пред Министерски съвет бившия шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за консул във Валенсия.

Позицията от ведомството на Екатерина Захариева дойде на 14 август, 5 дни след решението на правителството да изпрати Георгиев на дипломатическа служба в Испания. 

Владее ли обаче Пламен Георгиев Испански език? Автобиографията му, качена в сайта на парламента, посочва, че ексшефът на Антикорупционната комисия има ниво на Испански език „А2”

Снимка: Народно събрание

Ниво „А2”, според европейските критерии за познания по езици означава, че „Мога да общувам при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности. Мога да участвам с кратки реплики, дори и да не разбирам достатъчно, за да водя като цяло последователен разговор.” 

Експертите приемат за владеене на език нивата от „В1” нагоре. 

Вчера премиерът Бойко Борисов защити назначаването на Пламен Георгиев за консул във Валенсия.

„Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди. С милиарди задържани и конфискувани средства. С няколко езика. Има достатъчна езикова подготовка.”, отговори на въпрос на bTV Борисов.

Ден по-късно в публичното пространство се появи нова диплома на Пламен Георгиев – сертификат за владеене на испански език, ниво „В1”. Документът е разпространен от вестник „24 часа”.

Снимка: В. 24 часа

Видно от сертификата, Георгиев е преминал обучение от 140 часа, за да придобие ниво „В1”. Дата на издаване е 2 март 2017 г.

В биографията си пред парламента, Пламен Георгиев обявява ниво на испанския си „А2”. Според  сертификата, разпространен днес, бившият антикорупционен шеф е придобил по-високото ниво – „В1”, година по-рано.

Снимка: Народно събрание

 

Това е става ясно от датата 8 февруари 2018 г., на която е подписана биографията на Георгиев в сайта на Народното събрание. 

Защо, когато е предложен за председател на КПКОНПИ, Пламен Георгиев предпочита да спести на народните представители, че владее Испански език на задоволително ниво, а вместо това пише, че познанията са му базови, все още не е ясно.

Школата, издала сертификата на Георгиев за ниво „В1” е „Никанор” ООД. През 2016 г. дружеството изпълнява обществена поръчка за „Провеждане на чуждоезиково обучение по Испански език”, възложена от тогавашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Договорът е подписан от Пламен Георгиев и главният счетоводител на Комисията Снежина Стефанова. 

Пламен Георгиев не отговори на телефонните ни позвънявания.