Нови спорове по плана за Борисовата градина в София. Граждани дискутират бъдещето на най-големия парк в столицата. Страстите се нажежиха, когато стана дума за бъдещето на спортните съоръжения и за строителството там.

Това е второто обсъждане, след като кметът на София Йорданка Фандъкова разкритикува плана и предложи той да бъде преработен.

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята на проекта е паркът да се върне към един по-автентичен вид от миналото. Най-много възражения са постъпили в район "Средец" - над 200.

Заведението „Веселото село” работи повече от 15 години. На метри от него вече 30 години автокъща „Капитолия” продава луксозни коли.

Снимка: btvnovinite.bg

Заедно с клуб "Маймунарника" обектите са част от спорните терени в Царската градина. Според кмета на града обаче в парка няма място нито за автокъщи, нито за заведения. Затова задейства процедура те да бъдат обявени за публична общинска собственост.

Снимка: btvnovinite.bg

Общата площ на терените е около 16 декара. До 2017 г. тези общински имоти бяха давани под наем от "Софийски имоти". Договорите са прекратени по нареждане на Фандъкова. Според новия план и двете постройки трябва да изчезнат, а под автокъщата се планира подземен паркинг.

От "Капитолия" казаха за bTV:

Снимка: btvnovinite.bg

Неясен остава и въпросът за съдбата на останалите терени в парка като „София ленд” и басейна „Мария Луиза”. Общинските съветници призоваха да изкарат наяве цялата история на спорните имоти.

Проектът тепърва ще бъде преработен и отново представен пред гражданите. Колко скоро ще се случи това ще зависи и от това колко бързо общинските администрации обработят жалбите на всички граждани.