17 са новите случаи на лица, заразени с коронавирус у нас. Това съобщи Националният оперативен щаб на брифинга в 17 ч.

Председателят на щаба – ген. Венцислав Мутафчийски, подчерта, че лабораториите все още не са приключили с изследването на всички проби.

Общо потвърдените случаи на COVID-19 у нас стават 293.

По градове новите 17 случая са:

  • София - 13
  • Варна - 1
  • Пловдив - 1
  • Сливен - 1
  • Пазарджик - 1

От РЗИ съобщиха, че в Пловдив далото положителен резултат лице е главната акушерка в родилното отделение на болница „Св. Георги“. Тя се е изолирала на 18 март и не е имала контакт с родилки. 

Междувременно състоянието на част от пациентите се подобрява. Общо изписаните от "Пирогов" са 9 души.

От ВМА са изписани четирима души, които все още не са с отрицателни проби, но поради доброто им състояние остават на домашно лечение.

8 пациенти са в тежко състояние:

  • В София - 5
  • В Благоевград - 3

Най-младият потвърден случай е на дете на 3 години, а най-възрастният е на 81.

От положителните проби 13 души са на хора от медицинския персонал, но повечето от тях са заради пътувания, уточни ген. Мутафчийски.

Общо в страната 99 души лежат в болница, 53 от които са в софийските лечебни заведения.

Хоспитализирани деца няма.

Двама души с положителни проби за вируса са служители на МВР. Те са с лека форма и не се нуждаят от болнично лечение.

Все по-голям акцент пада върху тестовете. По думите на председателя на щаба в момента страната ни разполага с 7000 теста, като в процес на получаване са още над 10 хиляди, които вече са платени. Тестовете, които се използват у нас, са по метода на ПСР. В момента капацитетът е около 350 проби дневно, като целта е този брой да се повиши до 1200 след разкриването на нови лаборатории в още градове.

Пета градска болница остава под карантина

Вътрешното отделение, пулмологията, спешният кабинет и реанимацията са поставени под карантина след установяване на заразени – трима пациенти и един лекар са дали положителни проби.

„Работи отделението по хемодиализа и ще продължи да работи, докато болницата ще бъде под карантина. И работят отделенията, които имат пациенти. Тези пациенти трябва да бъдат излекувани и изписани. Персоналът на реанимация, пулмология и вътрешно отделение дойдоха – двете проби отрицателни. Пациентите от пулмология също са изписани, тъй като дадоха по една отрицателна проба“, каза за bTV началникът на болничното заведение д-р Борил Петров.

 Режимът на работа в УМБАЛ „Света Анна“ е възстановен.

 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 772 986 80 292 395 556 3 302 355
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 772 986 80 292 395 556
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer