Нови санкции за съседите, които не плащат събираните в блока такси, и въвеждане на изискване за лицензирани домоуправители. Това са част от идеите, които ще бъдат обсъдени от регионалното министерство.

Целта е да се поддържат по-добре сградите и общите им части у нас.

Като домоуправител Оник не е сигурен дали в бъдеще някои съседи няма да откажат да плащат таксите в блока. Ако има такива, според него трудно може да ги накара да се издължат. Предлага по-строги санкции, които да налага местната власт:

„Едно 5 до 10% от сумата, която той трябва да даде, трябва да бъде глобен под една или друга форма”, заяви Оник Пилибосян.

В регионално ведомство вече има идеи за промени в тази посока:

„Ако не си си изплатил таксите за изминалата календарна година, тези такси да се събират от общините, както данъците”, заяви Гергана Благиева.

Друга идея е за удобство на живеещите да се позволи откриването на сметка на етажната собственост, в която всеки, който желае, да внася парите за текущи задължения:

„По този начин ще има по-голяма прозрачност на събраните пари, на тези, които не са се издължили и начина, по който се харчат тези пари в последствие. В 21 век не е нормално да се събират парите от врата на врата и да се държат под дюшека”, заяви Цвета Наньова.

Все пак, съседите, които предпочитат да плащат директно на касиера, ще имат тази възможност. И още домоуправителите да се лицензират, предлагат от фондация "Асансьорна безопасност":

„Да се мине на обучение, след което да се положи изпит въз основа на този изпит да се  придобие лиценз”, обясни Емануела Фролошка.

Предстои след дебат регионалното ведомство да прецени кои от новите идеи да запази при промените в Закона за етажната собственост.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!